molitevMolitev je:

  • odpiranje vrat Gospodu, da lahko nekaj naredi;
  • pogajanje z Gospodom;
  • slavljenje Gospoda v vseh njegovih stvareh in prošnja, naj nam pomaga
  • izročitev v Očetov objem;
  • boj z Bogom, ki se bije v svobodi in z vztrajnostjo kot iskren pogovor s prijateljem;
  • pot spoznavanje Besede;
  • izhod iz sebe in iz svojega – eksodus k Očetu, proti obljubljeni deželi;
  • zaupanje v Boga, poslušnost Njemu, darovanje.

(Vir: Iz homilij papeža Frančiška v Domu sv. Marte in knjige Odprt um, verujoče srce, Jorge Mario Bergoglio)

Molitev na poti razločevanja je za človeka tako potrebna kakor »voda za ribo«, pravijo duhovni učitelji. Gre za srečanje z živim Jezusom, ki ga človek spoznava po molitvi, branju in premišljevanju Božje besede, prejemanju zakramentov. Molitev se spreminja glede na človekove potrebe: je čas za tiho poslušanje, za častilno in slavilno molitev, za zahvalo, za prosilno molitev, za obžalovanje, za priporočanje – z namenom, da bi odkrivali svojo življenjsko pot. Lahko je preprosta molitev srca, ponavljanje besede iz premišljevanja, izročanje sebe. V molitvi skuša človek spoznati, kaj Bog govori prav njemu tukaj in sedaj in kaj mu hoče povedati prav v njegovem iskanju. V molitvi človek molči – in posluša Božji glas.

Treba si je vzeti čas za molitev – pogovor z Bogom. Iz Svetega pisma vemo, kako pomembno mesto je zavzemala molitev v Jezusovem življenju, saj je pred pomembnimi dogodki ali odločitvami odhajal na samotne kraje in dolgo časa prebil v molitvi. Njegova molitev je bila pogovor z Očetom – prav tako je lahko naša! V človeka je odnos z Bogom nekako zapisan, zato more moliti in zajemati iz Božje besede vedno, posebno pa more ta odnos postati pristen in stalen v odločilnih trenutkih življenja, pri odkrivanju življenjske poti. Z nekaj vaje postane v resnici globoka notranja povezanost in pogovor z Bogom.

Ker me »Bog sreča tam, kjer sem«, so nadvse pomembni trenutki tihe povezanosti in ustvarjanje bližine z njim tudi zunaj rednega časa za molitev. V takih trenutkih se človek ozre na Boga in Bog se ozre nanj. Veliko blagoslova prihaja iz takega »pogovora« brez besed!

Več na: